Ads Top

Kunstwerk op campus TU Delft ode aan de ingenieur

Als een ode aan de ingenieur plaatsen studenten van de TU Delft op maandag 27 juli a.s. het zelfgebouwde kunstwerk ‘Street Light Evolution’ op de campus van de universiteit. Het kunstwerk laat de ontwikkeling van lantaarnpalen door de eeuwen heen zien. Het kunstwerk was eerder al te zien tijdens het Amsterdam Light Festival en krijgt nu een vaste plek naast de vijver voor de faculteit Industrieel Ontwerpen.

Ena VoĂºte, decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen verheugt zich op de komst van het kunstwerk: “Dit project illustreert uitstekend de rol van een industrieel ontwerper in de maatschappij: Het integreren van de technische ontwikkelingen in het ontwerpen. Fijn dat er nu een concreet voorbeeld naast onze faculteit is te zien!”.

Het kunstwerk bestaat uit zes lantaarnpalen die de kijker meeneemt langs de geschiedenis van de lantaarnpaal. Het oudste model stamt uit 1663 en is een replica van de Jan van der Heyden lantaarn, een gift uit de collectie van het Energetica Museum. De platte ‘tablet’ lantaarnpaal is met led-verlichting de modernste paal. Daarnaast zijn ook meer bekende lantaarnpalen uit het huidige straatbeeld verwerkt, zoals de Amsterdamse grachtlantaarn en een snelwegmast. Alle lichtmasten zijn nu voorzien van LED lampen die met een lichtshow de palen afwisselend in de spotlight zet.

Student Industrieel Ontwerpen Koen Fraijman zette het project op. Voor het ontwerp en de realisatie van het kunstwerk werkten twaalf TU Delft honours-studenten vanuit verschillende studies (elektrotechniek, technische bestuurskunde, civiele techniek, werktuigbouwkunde, bouwkunde en industrieel ontwerpen) nauw met elkaar samen. Zij hebben het kunstwerk binnen drie maanden naast hun reguliere studieprogramma’s gebouwd. ‘Vooral van het zorgen dat de ontworpen techniek daadwerkelijk werkt, hebben we veel geleerd’ aldus Koen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.