Ads Top

Nieuwe deelnemers voor Stichting LightRec

Het aantal deelnemers van LightRec groeide het afgelopen jaar flink, zo blijkt uit het jaarverslag van de stichting dat vandaag werd gepubliceerd. Sinds juli 2014 hebben 30 nieuwe verlichtingsproducenten en -importeurs zich aangemeld bij het inzamelsysteem. Deze groei is mede het gevolg van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor verlichtingsproducenten die begin dit jaar van kracht werd. Door deze AVV zijn alle producenten en importeurs van verlichting verplicht om zich aan te sluiten bij Stichting LightRec. LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen.

In totaal zijn nu 468 deelnemers aangesloten bij de stichting. Toch houden nog niet alle producenten en importeurs zich aan deze wettelijk verplichting, aldus Gied van Hoorn, manager van LightRec. Van Hoorn: "We komen nog steeds producenten en importeurs tegen die niet zijn aangesloten bij LightRec. Als alle producenten zich aanmelden kunnen we de inzameling en recycling van verlichting ook voor de toekomst garanderen. Zo kunnen we zoveel mogelijk verlichting recyclen en schaarse grondstoffen behouden."

Voor het eerst hebben Nederlanders meer LEDlampen dan spaarlampen gekocht, zo blijkt verder uit het jaarverslag van de stichting. De verkoop van ledlampen groeide het afgelopen jaar met maar liefst 55% naar 11,2 miljoen exemplaren. Ook verkoop van tl-verlichting en armaturen steeg licht. Het aantal verkochte spaarlampen kwam uit op 6,2 miljoen stuks.

Volgens LightRec voltrekt de overgang naar ledverlichting zich vooral op de professionele markt in een razend tempo. Consumenten doen er iets langer over om de omschakeling te maken. LightRec grijpt deze transitie aan om extra aandacht te vragen voor het feit dat de oude gasontladingslampen (tl-buizen en spaarlampen) die worden vervangen, moeten worden ingezameld voor recycling.
Van Hoorn: "Deze lampen bevatten stoffen die apart moeten worden verwerkt en goed kunnen worden gerecycled."

Daarnaast benadrukt de stichting dat ook ledverlichting aan het einde van de levensduur apart moet worden ingeleverd voor recycling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.